T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İzmir Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi

Cildiye Polikliniğimizde Botoks uygulamasına başlandı

Güncelleme Tarihi: 04/02/2020

IMG_8715--01--.jpg
Son dönemlerde dermatoloji polikliniğine en sık başvuru nedeni kozmetik şikayetlerdir. Hastalar en çok yüz ve boyun kırışıklık tedavisi, koltuk altı, el içi, ayak tabanı aşırı terleme tedavisi, diş sıkmaya bağlı çene kalınlaşması şikayetiyle müracaat etmekte ve bu tedavilerin hepsi devlet güvencesiyle hastanemizde yapılabilmektedir.

Kırışıklık şikayetiyle başvuran hastaların en çok talebi mimik hareketlerine veya yaş almaya bağlı gelişen cilt kırışıklarının giderilmesidir. Kırışıklık tedavisinde en önemli ve en etkili yöntem botilinum toksin enjeksiyonu uygulamasıdır. Ameliyatsız yöntem olması, uygulama kolaylığı ve hasta konforunun yüksek olması nedeniyle oldukça popüler bir kozmetik uygulamadır.

Bu toksin kasları bloke ederek etkisini göstermektedir. Uygun dozlarda kas içerisine botoks enjeksiyonu ile kas kasılamaz veya az kasılır. Bu sayede yeni kırışıklık oluşumu önlenmiş olur veya yerleşik kırışıklıkların belirginliğini azalır. Aralıklı ve tekrarlayan uygulamalarla etkinliğin kalıcı olması sağlanır.

Güzellik söz konusu olduğunda yüz öncelikli olmaktadır. Alındaki yatay çizgiler, kaş arası çizgileri, göz çevresi çizgileri, dudak çevresi ve boyun çizgileri en sık botoks uygulanan bölgelerdir. Botoksun cilt kırışıklıklarını gidermek dışında aşırı terleme (hiperhidroz), diş sıkmaya bağlı çene kalınlaşması (masseter hipertrofisi) tedavilerinde de yeri vardır.

Botoks herkese uygulanabilmekle birlikte bazı istisnai durumlar vardır. Hamile ve emziren kadınlar, herhangi bir kas hastalığı olanlar ve botoks proteinine allerjisi olanlara uygulanamaz.
Uygulama süresi 10-15 dakika olup sonrasında deride geçici kızarıklık ve minik morarmalar gelişebilir. Botoks sonrasında uygulama alanları korunmalıdır. Aynı gün duş alınmaması, ağır spor yapılmaması, birkaç gün süre ile yüzüstü yatılmaması gereklidir. Botoksun etkisi ortalama 3-4 günde başlayıp 15 günde tam olarak oturmaktadır. Ortalama 4-6 ay süre ile etkisi sürmektedir. Ehil olmayan kişilerce yapılan botoks sonrası göz kapağı düşüklüğü, ifadesiz yüz, dudak hareketlerinde bozukluk gibi problemler gelişebilir.”

Botoks uygulaması gibi kozmetik işlemler Kamu Kurumları için Bireysel Ödemeli Estetik Amaçlı Tıbbi ve Cerrahi İşlemler listesine dahil edilmiştir. Bu sayede botoks uygulaması devlet hastanelerinde yapılabilmektedir. Hastalarımız devlet hastanesinde, güvenli bir ortamda bu konuda deneyimli uzman dermatoloji hekimlerince bu hizmete ulaşabilmektedirler. Bu kapsamda hastanemizde botoks uygulama hizmeti başlamıştır.

Kozmetik amaçlı uygulandığından işlem faturası SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak devlet hastanesinde yapılan uygulamalar Sağlık bakanlığının belirlediği daha makul fiyatlarla yapılmaktadır. Uluslarası standartlarda üretilen FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı ürünlerle işlem uygulanmaktadır. Hastaların uygulama sonrası kontrolleri ve herhangi komplikasyon durumunda takipleri hastanemizde güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Hastalarımızın uygulama ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirilme için dermatoloji polikliniğe başvurması yeterlidir

Yapılacak işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında değildir. İşlemin bedeli hasta tarafından ödenecektir.

Dermatolog
Uz.Dr. Derya BOSTAN AĞIRDICI